HİSARLAR MÜZESİ (RUMELİ HİSARI)

Liste MÜZE VE TARİHİ YERLER
Lokasyon İstanbul

HAKKINDA

İKİ YAKA BİR MÜZE

Hisarlar Müzesi; Rumelihisarı, Fatih belediyesine bağlanmış ve Garipçe Kalesi Müdürlüğüne altındadır. Aralarında öne çıkansa Rumelihisarı. Sarıyer’de 30 dönümlük alanı kaplayan Hisar, bulunduğu mevkiye de adını veriyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından, 1452 yılında, İstanbul’un fethinden önce, Boğaz’ın kuzeyinden gelebilecek saldırı ve yardımları engellemek amacıyla, dört ay gibi kısa bir sürede inşa ettirildi. Bu eser, 1394’te Sultan I. Beyazıt’ın yaptırdığı Anadoluhisarı’nın tam karşısında ve İstanbul Boğazı'nın en dar ve akıntılı kısmında konumlanıyor.

Rumelihisarı'nın adı Fatih vakfiyelerinde “Kulle-i Cedide”, Neşri tarihinde “Yenice Hisar”; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerindeyse “Boğazkesen Hisarı” olarak geçiyor. Yapımda kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi'nden, taşlar Anadolu'nun değişik yerleri ve çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiş. Bu anıt yapı, 1953 yılında büyük bir restorasyon geçirerek müze olarak düzenlendi ve 1968’te ziyarete açıldı. Bu sırada eklenen açık tiyatro yapısında günümüzde etkinlikler düzenlenmemektedir. Tiyatro sahnesinin bulunduğu yere Rumelihisarı’nın inşası sırasında yapılan fakat daha sonra yıkılan cami orjinaline uygun olarak 2014 yılında yeniden yapılmıştır. etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

YEMYEŞİL BAHÇESİNDEN BOĞAZ MANZARASINI İZLEMEK PAHA BİÇİLMEZ

“Dağ Kapısı”, “Dizdar Kapısı”, “Hisarpeçe Kapısı” ve “Sel Kapısı” olmak üzere dört esas ve “Mezarlık Kapısı” adlı bir tali kapısı var. “Saruca Paşa”, “Halil Paşa”, “Büyük Zağanos Paşa” ve “Küçük Zağanos Paşa” adlı dört büyük kulesiyle, irili ufaklı toplam 17 adet kulesi bulunuyor. Müzede sergi salonu ve depo olmadığı için savaş topları, gülleler ve Haliç'i kapattığı söylenen zincirin bir parçasından oluşan eserler bahçede sergileniyor. Yemyeşil bahçesinden nefes kesen Boğaz manzarası izlemek bile ziyaret için yeterli bir sebep.

 

HİSARLAR MÜZESİ (RUMELİ HİSARI)

MÜZE VE TARİHİ YERLER

İstanbul

Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cd., 34470 Sarıyer/İstanbul

0212 263 53 05

Çalışma Saatleri
  • Hafta-İçi 09:00–19:00 / ÇARŞAMBA KAPALI
  • Cumartesi 09:00–19:00
  • Pazar 09:00–19:00
  • Resmi Tatil KAPALI
BENZER LOKASYONLAR
×