İZMİR TARİHİ MEKANLAR

Liste MÜZE VE TARİHİ YERLER
Lokasyon İzmir

HAKKINDA

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı, dünyanın en eski şehirlerinden İzmir’de, dünyanın en eski pazar yerlerinden birisi. Birçok tarihi mekânı kucaklayan İzmir’in 2 bin 400 yıllık Kemeraltı Çarşısı, Helenistik dönemden beri kentin alışveriş merkezi. İstanbul Kapalıçarşı’dan 1.500 sene daha eski. İpek Yolu’nun bir ucundan getirilen Doğu’nun egzotik malları buradaki hanlara indirilir, Ceneviz tüccarları aracılığı ile de limandan gemilere yüklenerek ihraç edilirdi.

Smyrna Antik Kenti

Smyrna Agorası antik kentin merkezinde, bu bölgedeki ızgara kent planına uygun olarak dikdörtgen bir alanı kapsamaktadır. Agora’nın avlu alanı veya meydanı dört kenardan portikolar ile çevrili idi. Portikolar güneşli, yağmurlu, aşırı soğuk ve sıcak havalarda insanların korunması ve sığınması için kullanılan yarı açık yapılardı. Agora avlusunda önemli kişiler, günler ve anlaşmalar için dikilmiş basamaklı anıtlar, heykeller, dini törenlerde sunu yapılan birden çok tanrıya ait atlarlar (sunaklar), mermerden yapılmış oturma yerleri olan Exedralar, kentin saygı gösterdiği bir tanrının tapınak ve sabit sunağı yer alırdı.

İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi, İzmir'de Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için 1901'de inşa edilmiş tarihî saat kulesidir.

Kadifekale

Kadifekale, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaledir. Antik Smirni'nin akropolisi olan kale, İzmir Körfezi'ne hâkim 186 m rakımlı Pagos Tepesi'nde yer alır.

Tarihi Asansör

Tarihî Asansör, İzmir'de bulunan tarihsel bir yapıdır.

Biri diğerinden 58 m yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Şehit Nihatbey Caddesi'nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907 yılında Musevi iş adamı "Nesim Levi (Bayraklıoğlu)" tarafından yaptırılan asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme mekanı olarak kullanılır; kentin önemli bir turistik durağıdır.

Alsancak Sevgi Yolu

İzmir'de bulunan Alsancak Sevgi Yolu 20 yıllık bir geçmişi bulunmasına rağmen, İzmir'lilerin de İzmir'e gelenlerin de uğrak yerlerinden biridir.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İzmir ilinin Konak ilçesinde bulunan, şehrin simge caddelerinden biridir. Cadde trafiğe kapalı olup üzerinde restoranlar, cafeler, barlar, kitapçılar ve alışveriş yerleri bulunmaktadır. Eski adi Mesudiye Caddesi'dir.

Kordon Boyu

Kordon boyu, genellikle deniz veya nehir kıyısında yer alan ve insanların yürüyüş yapabildiği uzun ve açık alanlardır. 

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Etnografya Müzesi, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir müze. Müze binası Musevi Mezarlığı üzerine 1831 yılında neo klasik tarzda inşa edildi. 1984'te müze olarak kullanılması için Kültür Bakanlığı'na devredildi. 

St. Polycarp Kilisesi

Aziz Polikarp Kilisesi veya Saint Polycarpe Kilisesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir Katolik kilisesidir. Adını on iki havariden biri olan Yuhanna'nın öğrencisi ve İzmir Psikoposu Polikarp'tan almaktadır.

Efes Antik Kenti

Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biriydi.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

En çok ziyaret edilen Yedi Uyuyanlar Mağarası, İzmir’in Şelçuk ilçesi sınırları içerisinde yer alan Efes’te yer alıyor.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik ve Müslüman mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır.

Selçuk Kalesi

Bir tepede kurulup çeşit çeşit kavimleri ve inançları barındıran; bazen genişleyip bazen daralan, ad ve yer değiştiren bir yerleşme. Kıvrıla kıvrıla akan nehri, manzarası birbirinden güzel ikiz gölleri, Şirince’li köyleri ve ünlü Ephesos’uyla, İzmir’e bağlı kale gibi bir ilçe: Selçuk.

Şirince Köyü

Ülkemizin cennet köşelerinden olan Şirince Köyü 2012’ye kadar adı sanı pek duyulmamış bir yerdi. 2012’de ortaya atılan kıyamet kehaneti sonrası Şirince bir anda hem ülkemizin hem de dünyanın gündemine oturdu.

Pitane Antik Kenti

Çandarlı'nın tarihi Helen öncesi döneme kadar uzanıyor. Antik çağdaki ismi Pitane olan kentin Amazonlar olarak bilinen kadın savaşçılar tarafından kurulduğu düşünülüyor. Yunan mitolojisinde ise Pitane, nehir tanrısı Euratos'un kızlarından biri olarak geçiyor.

Allianoi Antik Kenti

Allianoi İzmiri, Bergama ilçesi sınırları içinde, Bergama-İvrindi karayolunun 18. km.'sinde, Bergama'nın kuzeydoğusunda, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında, Paşa Ilıcası Mevkii'nde yer alan bir Misya antik kenttir. Ve Allianoi yaklaşık 12– 15 m.'lik alüvyon dolgu altında kalacaktır.

Nebiler Şelalesi

İzmir ve çevresi birbirinden güzel keşif rotalarına sahip. Henüz yeteri kadar tanınmayan Nebiler Şelalesi de saklı güzelliklerden biri. Aşıklar Şelalesi olarak da bilinen Nebiler Şelalesi, İzmir’in Dikili ilçesi Nebiler Köyü sınırlarında bulunuyor.

Yemyeşil bir doğa, yaşlı çınar ağaçları, irili ufaklı mağaralar, küçük şelaleler, keyifli yürüyüş yolları, etkileyici manzara ve düdeni ile Aşıklar Şelalesi, doğayla buluşmak için uygun altyapıya sahip.

İzmir Kuş Cenneti

İzmir Kuş Cenneti, İzmir'in Çiğli ilçesindeki Çamaltı Tuzlası'nda bulunan bir doğal alandır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altındadır.

Homeros Vadisi

Homeros Vadisi, Türkiye'nin İzmir ilinin Bornova ilçesinde bulunan bir rekreasyon alanıdır. Mayıs 2008'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınmıştır. 2010'da alana çeşitli eklemeler yapılmıştır. Vadinin uzunluğu 7 km'dir. İçerisinde yer alan mağarada Homeros'un yaşadığı düşünülmektedir. 

Karagöl

Karagöl, İzmir'i en sıcak olduğunda bile nemsiz ve serindir. Gölün güzel rengi ve ördekleri ile harika manzara fotoları çekebilirsiniz.

İZMİR TARİHİ MEKANLAR

MÜZE VE TARİHİ YERLER

İzmir

İzmir

https://www.izmir.bel.tr/

Çalışma Saatleri
  • Hafta-İçi
  • Cumartesi
  • Pazar
  • Resmi Tatil
×