KAPADOKYA TARİHİ MEKANLAR

Liste MÜZE VE TARİHİ YERLER
Lokasyon

HAKKINDA

Peribacaları

Kapadokya gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen Peribacaları; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın 60 milyon yıl önceki volkanik aktiviteleri sırasında oluşan yumuşak tabakanın hava olaylarıyla aşınması sonucunda ortaya çıkmış.

Kolayca şekil verilebildiği için neredeyse 10 bin yıldır bölge halkının bir kısmını barınma ve depolama gibi çeşitli ihtiyaçları için kullandığı yeryüzü şekillerinin en güzellerini Göreme Milli Parkı’nı, Aşıklar Vadisi’ni ve Zelve Ören Yeri’ni ziyaretiniz sırasında yakından görebilirsiniz.

Göreme Milli Parkı

9.614 hektarlık alanı kaplayan Göreme Milli Parkı, 1986 yılında koruma altına alınmış. Dünyada eşine az rastlanan peribacaları sayesinde ünlenen park, bünyesindeki Göreme Açık Hava Müzesi ile birlikte Kapadokya’nın tarihi ve etnolojik yapısını gözler önüne seriyor.

Peribacalarını ve ilk Hristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret ederek geçirdiğiniz parktaki gezinizi gün batımının eşsiz manzarası eşliğinde noktalayabilirsiniz.

Milli parka özellikle hava şartlarının yılın diğer dönemlerine göre daha elverişli olduğu 15 Mart-15 Kasım tarihleri arasında giderseniz, içerisinde barındırdığı eşsiz güzellikleri rahatlıkla inceleyebilirsiniz.

Uçhisar

Bölgeye gelen çoğu gezginin, hakkında yeterince araştırma yapmadığı için sakinliğine aldanıp es geçtikleri Uçhisar, sahip olduğu değerlerle Kapadokya Bölgesi’nin en tarihi yeri konumunda.

Görkemli Uçhisar Kalesi’nin eteklerinde kurulmuş olan yerleşim bölgesi, İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olduğu için kültürel anlamda zengin çeşitliliğe sahip olmuş.

Kaliteli otelleri nedeniyle huzur dolu konaklama için tercih edebileceğiniz bölgenin çarşısında el yapımı ürünler ve ünlü Kapadokya şaraplarını satan dükkânları dolaşabilirsiniz.

Kale dışında bölgede geziye çıktığınızda Uçhisar- Göreme arasında önemli bir trekking rotası olan Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret etmeye öncelik verebilirsiniz.

Güllüdere Vadisi

Çavuşin Köyü ile Göreme arasında yer alan Güllüdere Vadisi, 2 kolunda 5 tarihi kiliseyi barındıran keyifli bir yürüyüş rotası. Keşfetmekten haz alanlar için ideal bir ortam sunan vadiyi, kapladığı alana tezat oluşturacak kadar büyük bir tarihe sahip olan Çavuşin Köyü’nden gezmeye başlamanızı tavsiye ediyorum.

Bu doğrultuda başladığınız gezinizde önce Yovakim-Anna Kilise’ni ve Direkli Kilise’yi ziyaret edebilirsiniz. Yol boyunca sağlı sollu uzanan keşiş hücrelerini geçtikten sonra ise vadinin 2. kolunda sırasıyla Ayvalı, Haçlı ve Üç Haçlı kiliselerini görebilirsiniz. Kiliselerin her biri, zarar görmüş olsalar da, ilgi çekici Hristiyanlık öykülerini anlatan fresklerle süslenmişler.

Ihlara Vadisi

Muhteşem manzarası ve tarihi değerleri ile Kapadokya gezilecek yerler listesine mutlaka alınması gereken Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın yumuşak tabanı aşındırmasıyla oluşmuş. Çevresinde konaklama tesislerinin bol miktarda bulunduğu vadideki kayaların bir kısmı 9. yüzyıldan itibaren oyularak kilise haline getirilmiş.

Konuklarına kent yaşamının getirdikleri stresten arınabilecekleri doğayla iç içe ve huzurlu ortam sunan vadideki Ağaçaltı, Pürenliseki, Kokar, Yılanlı ve Sümbüllü kiliselerini ziyaret ederseniz, iyi korunmuş duvar resimlerini inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Vadi içerisindeki keyifli yürüyüşünüzü gün sonunda dere kıyısına kurulmuş restoranda yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz bir yemekle sonlandırabilirsiniz.

Zelve Ören Yeri

Avanos’a sadece 3 kilometre uzaklıktaki Zelve Ören Yeri, peribacalarının Kapadokya’nın diğer bölgelerine göre oldukça yoğun olduğu 3 vadiden oluşuyor. Aynı zamanda macera tutkunları için önemli bir tırmanış alanı olan ören yeri, 9. ve 13. yüzyıllar arasında Hıristiyanlar tarafından yerleşim alanı ve dini merkez olarak kullanılmış.

Aktepe’nin kuzeyindeki dik yamaçlara kurulmuş olan alanda 728-842 yılları arasını kapsayan İkonoklastik Dönem’de inşa edilmiş Balıklı, Üzümlü ve Geyikli kiliseleri gibi önemli dini yapılar bulunuyor. Ayrıca bölgeyi gezerken tünel, cami, değirmen gibi yapıları da görebilirsiniz.

Ürgüp

Balayı çiftlerinin gözde tatil mekânı Ürküp, gezginlerin daha çok alışveriş yapmak için tercih ettikleri bir yerleşim. İlçe, Bizans döneminde Osiana, Selçuklular zamanında Başhisar, Osmanlılar tarafından Burgut Kalesi ismiyle anılmış.

Hizmet kalitesi yüksek otelleri ve yerel ürünler satan mağazaları dışında ilçeyi 3 Güzeller gibi doğal güzelliklerini, Roma döneminden kalma kaya mezarlarını ve Selçuklular’ın inşa ettikleri Altıkapılı ile Tememnni Tepesi Türbeleri’ni görmek için ziyaret edebilirsiniz. Ürgüp gezinizi, sabah gün doğarken başlayan balon turlarına katılarak taçlandırabilirsiniz.

Paşabağ Rahipler Vadisi

Kapadokya’da fotoğraf çekmek için ideal bölgelerden birisi olan Paşabağ Rahipler Vadisi, ören yeri ile ün kazanmış Zelve’ye oldukça yakın bir konumda yer alıyor.

Mantar formundaki peribacalarının en iyi örneklerini barındıran vadi, bu oluşumların arasından geçen iyi durumdaki yürüyüş yolları sayesinde rahatlıkla gezilebiliyor.

Münzevilerin ve keşişlerin bir zamanlar inzivaya çekilmek için kullandıkları bölgeyi gezerken kayalara oyulmuş şapelleri ve odaları inceleyebilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

İlk Hıristiyanlık döneminde Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçanların Antakya ve Kayseri üzerinden gelerek sığındıkları Derinkuyu Yeraltı Şehri, 8 kattan oluşuyor.

O dönemde çok da kolay fark edilemeyecek şekildeki girişi sayesinde güvenli bir ortam yaratan yeraltı kentine sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bölümler inşa edilmiş.

Odaların birbirlerine dar koridorlarla bağlandığı şehirde kilise ve manastır gibi dini yapıların yanı sıra erzak depoları, şarap imalathanesi, su kuyuları ve toplantı salonları görebileceğiniz alanların bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca Derinkuyu’da az sonra sizlere anlatacağım Kaymaklı’dan farklı olarak bir misyoner okulu bulunuyor.

Uçhisar Kalesi

Bölgenin eşsiz güzellikteki manzarasını kuşbakışı seyretmek ve bol bol fotoğraf çekmek için Uçhisar Kalesi’ni Kapadokya gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.

Geçmişi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanan kale avantajlı konumu sayesinde doğudan gelen akınları durdurmak için inşa edilmiş. Yerel halkın büyüğüne “Ağa’nın Kalesi”, küçüğüneyse “Çavuş’un Kalesi” dediği birbirine bitişik 2 peribacasından oluşan askeri yapının içerisinde Roma ve Selçuklu dönemlerinde çok sayıda oda, depo, mahzen ve sarnıç yapılmış.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Adını aldığı kasabanın sınırları içerisinde yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri, tıpkı Derinkuyu’daki türdeşi gibi 8 katlı; ancak günümüzde sadece 4 katı gezilebiliyor.

M.Ö. 3.000 civarında Hititler tarafından yapılan bu şehir, Roma ve Bizans dönemlerinde genişletilerek 25.000 kişinin yaşayabileceği bir sığınak haline getirilmiş.

Ana havalandırma bacasının etrafına kurulmuş yeraltı kentini dolaşırken koridorlarla birbirlerine bağlanmış mezarlıkları, kiliseleri, depoları, yaşa alanlarını ve kuyuları görebilirsiniz.

Kapadokya Mağaraları

Çoğunluğu Nevşehir–Ürküp–Avanos üçgeni arasında yer alan Kapadokya Mağaraları, barınma ve depolama amaçlı olarak binlerce yıldır bölge halkı tarafından kullanılıyor.

Yumuşak yapılı kayalara oyularak meydana getirilen bu yapıların bir kısmı ise zaman içerisinde bölgeye gelen sığınmacılar tarafından genişletilerek küçükleri “köy”, büyükleriyse “şehir” olarak adlandırılan yeraltı yerleşkelerine dönüştürülmüşler. Kaymaklı, Özkonak, Mazı, Tatlarin ve Derinkuyu gibi yerlerde bu yapıların en ihtişamlılarını görebilirsiniz.

Güvercinlik Vadisi

Doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin en çok tercih ettikleri rotalardan birisi olan Güvercinlik Vadisi, Uçhisar ile Göreme arasında uzanıyor.

Şarap üretiminin yaygın olduğu bölgede lezzetli üzümlerin yetiştirildiği bağlar, 9. yüzyıldan itibaren bu bölgede barınan kuşlardan elde edilen gübrelerle beslenmiş.

Ayrıca eskiden civarda yaşayan Hristiyanlar vadiye adını veren yuvalardan topladıkları yumurtaları kullanarak, fresklerde kullanacakları alçıyı karmışlar. 15 metre yüksekliğinde bir şelalenin bulunduğu vadiye görkemli doğal zenginliği nedeniyle zaman ayırabilirsiniz.

Aşk Vadisi

Diğer adı Bağlıdere olan Aşk Vadisi, Göreme sınırları içerisinde yer alıyor. Farklı boyuttaki ve renkteki yüzlerce peribacasının bulunduğu vadi özellikle gün batarken oluşan manzarası ile ziyaretçilerini büyülüyor.

Örencik’den başlayıp, Göreme–Avanos yoluna kadar uzanan 4.900 metre uzunluğundaki vadinin kimi zaman meyve bahçelerinin ve bağların arasından uzanan yolunda gezinti yaparken fotoğraf çekebileceğiniz pek çok güzelliğe denk gelebilirsiniz.

Mazı Yeraltı Şehri

Erken Roma döneminde inşa edilmiş olan Mazı Yeraltı Şehri Kapadokya gezilecek yerler listesinde sizlere anlatacağım son tarihi yerleşim. Ürküp’ün 18 kilometre kadar güneyinde yer alan yerleşke, Kaymaklı Yeraltı Şehri’nden sadece 10 kilometre uzaklıkta. Bilinen 4 girişi olan kentin içerisinde hem Roma hem de Bizans döneminden kalma mezarlıklar bulunuyor.

Ahırlara ayrılmış alanlardan ilerleyerek iç kısımlarına ulaşabileceğiniz şehrin dikkat çekici noktasını kabartmalarla süslenmiş kilisesi oluşturuyor.

KAPADOKYA TARİHİ MEKANLAR

MÜZE VE TARİHİ YERLER

Kapadokya / Nevşehir

http://www.nevsehir.bel.tr/

Çalışma Saatleri
  • Hafta-İçi
  • Cumartesi
  • Pazar
  • Resmi Tatil
×