GALATA MEVLEVİHANESİ MÜZESİ

Liste MÜZE VE TARİHİ YERLER
Lokasyon İstanbul

HAKKINDA

GALATA MEVLEVİHANESİ

İstanbul’un ilk mevlevihanesi ve Beyoğlu’ndaki en önemli Osmanlı eserlerindendir. Kulekapısı Mevlevihanesi ve Galipdede Tekkesi adlarıyla da anıldı. 1491 yılında, Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane (Semaî) Mehmed (Çelebi) Dede tarafından Beylerbeyi İskender Paşa’nın arazisi üstüne kuruldu.
“Küçük Kıyamet” denilen 1509 İstanbul depreminden etkilenen Mevlevihane yapıları, 1765’deki büyük Tophane yangınında hasar görünce Sultan III. Mustafa tarafından Yenişehirli Osman Efendi bina emini tayin edilerek onarartıldı.

ECNEBİLER MAHFİLİ DE VAR

1791’de Şeyh Galib’in meşihata atanmasıyla Sultan III. Selim tarafından yenilendi. Sultan Abdulmecid döneminde 1851-1859 yıllarındaki imar faaliyetleriyle son şeklini aldı. 1925’te Mevlevihane işlevi bittikten sonra, 1967-1975 yılları arasında gerçekleşen düzenlemelerle 1975’te “Divan Edebiyatı Müzesi” olarak açıldı. 2008-2011 yılları yenileme ve çevre düzenlemeleri sonucunda “Galata Mevlevihanesi Müzesi” olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Müze sergilemesi Semahane binasında olup alt kat derviş odalarında tasavvuf, tarikat eşyaları, Galata Mevlevihanesi ve güzel sanatlar bölümleri, giriş katta Sema alanı, üst kat mahfillerde hat levhaları ve müzik aletleri görülebilir.

Bunun haricinde Cümle kapısı, Şeyh Galip Türbesi, Halet Efendi Türbesi, Sebilküttap (sebil, muvakkithane ve tütüphane kompleksi) ve Hamuşan adını verdiğimiz hazire bulunmaktadır

Mevlevihane; semahane, derviş hücreleri (odaları), şeyh dairesi, hünkar mahfili, bacılar dairesi (kadınlar maksuresi), ecnebiler mahfili, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazineden oluşur. Bahçesindeki Şeyh Galip Türbesi ve Halet Efendi Türbeleri de ziyarete açıktır.

ESERLER SEMAHANE’DE SERGİLENİYOR

yüzyıl Barok üslubunu taşıyan müzenin üst kısmı ahşap kafeslerle ayrılmıştır. Bu bölümde divan şairlerinin divanları kronolojik olarak sıralanmıştır. Mevlevihane’de yetişen Şeyh Galib, İsmail Ankaravî, Esrar ve Fasih Dedeler ile Şair Leylâ Hanım'a ait el yazması eserleri de dikkat çeker.

HAZIR GELMİŞKEN

İstanbul’un simgelerinden Latinlerden (Ceneviz ve Venedik) kalma Galata Kulesi’ne birkaç dakikalık yürüyüşle ulaşabilirsiniz.. İstiklal Caddesi İstanbul’un en önemli gezi alanlarından olup caddenin bir ucunda Galata Mevlevihanesi Müzesi, diğer ucunda Taksim Atatürk Anıtı ve Atatürk Kültür Merkezi bulunur. Cadde boyunda mağaza ve yiyecek mekanlarının yanısıra pek çok kilise, özel müze ve sergi mekanları görülebilir. Galatasaray Lisesi (Galata Sarayı Mektebi) ve Hüseyin Ağa Camii de cadde üzerindedir.

Tarık Tunaya Kültür Merkezi, Galata Mevlevihanesi Müzesi Müdürlüğüne bağlı birim olarak ziyarete açılmıştır. Ziyaretler ücretsizdir.

Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi Açılış Kapanış Saatleri: 10:00 - 16:00 Kış Dönemi Açılış Kapanış Saatleri: 10:00 - 16:00

 

Çalışma Saatleri
  • Hafta-İçi 09:00–16:00 / PAZARTESİ KAPALI
  • Cumartesi 09:00–16:00
  • Pazar 09:00–16:00
  • Resmi Tatil KAPALI
BENZER LOKASYONLAR
×